Online oefenen

In Klink Klaar verwijzen we naar opnames, oefeningen en opdrachten. 

De opnames zijn er om vaak naar te luisteren. Bij de verschillende hoofdstukken in het boek, vind je verwijzingen naar de website. Een voorbeeld (at)klinkklaaroline.be - stem/prettige stemmen of (at)klinkklaaronline.be - intonatie/intonatie achter de microfoon.  Je hoort voorbeelden van prettige of minder prettige stemmen, mooi afgewerkte articulatie maar ook articulatiefouten. Je kunt ook luisteren naar voorbeelden van een slimme intonatie en ook naar veelgehoorde intonatiefouten. Het zijn voorbeelden waar je van kunt leren.

Bij de oefeningen luister je best eerst naar de goede voorbeelden. Daarna kun je aan de slag door ze na te zeggen en ook op te nemen. Herbeluister daarna je oefening en vegelijk je eigen opname met de voorbeelden op de website. Je opnames worden niet bewaard, dus herbeluister meteen. Je zal zien dat niet alle woorden en zinnen ingesproken zijn, een deel kun je dan zelf alleen oefenen. Let wel: gebruik zeker een headset of een hoofdtelefoon en (interne of externe) microfoon.

Er zijn ook extra oefeningen met andere oefenwoordenwoorden en -zinnen. Hier zijn voorbeelden ingesprokent, ze zijn er om extra te oefenen. 

In Klink Klaar staan ook een aantal opdrachten. De oplossingen ervan kun je op de website vinden. 

Het is primordiaal dat je regelmatig oefent. Het is beter dagelijks 3 maal 5 minuten te oefenen dat eenmaal per week een uur. Het repetitieve en regelmatige is noodzakelijk.

Werk stap per stap en ontdek alle opnames en oefeningen in de drie onderdelen: Stem, Articulatie en Intonatie.

Veel succes!

Bernadette